• JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA BUDUĆNOST GRADA
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA LEPŠI IZGLED NAŠE OPŠTINE
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ČISTE ZELENE POVRŠINE
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA BLISTAVOST TRGOVA I ULICA
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  UREDJENJE KEJA

UPRAVLJANJE VODAMA I OTPADOM

* Skupljanje, prečišćavanje i distribucia vode.
* Uklanjanje otpadnih voda.
* Snabdevanje parom i klimatizacija.
* Sakupljanje otpada koji nije opasan.
* Tretman i odlaganje otpada koji nije opasan.
* Ponovna upotreba razvrstanih materijala.
* Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom.

Izgradnja i sanacija

* Postavljanje električnih instalacija.
* Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema
* Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom.
* Rušenje objekata

OSTALE DELATNOSTI

* Trgovina na veliko ostalim poluproizvodima.
* Trgovina na veliko otpacima i ostacima.
* Drumski prevoz tereta.
* Upravljanje ekonomskim subjektom.
* Usluge ostalog čišćenja.
* Usluge uređenja i održavanje okoline.
* Pogrebne i srodne delatnosti.
Javne nabavke
Pogledajte tekuće javne nabavke JKP Lim Prijepolje
Obaveštenja
Pogledajte obaveštenja JKP Lim Prijepolje

 

JKP Strategija

Sistem daljinskog grejanja
U opštini ne postoji gasovod,dok je centralnim etažnim grejanjem pokriveno 2.594 stambena ob...
24h Dežurna služba
Pojedini radovi hitnih intervencija (pucanje cevi, zagušenje kanalizacije, zaglavljivanje u l...

Pogledajte novosti !

JKP „LIM“ : KONAČNO BEZ KREDITNIH OPTEREĆENJA

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

1

 

„Dobro je što je Vlada Srbije donela odluku kojom će se generalno rešavati pitanje deponija za više opština, među kojima je i naša“, kaže Enis Memišahović, direktor JKP“Lim.

Skupština opštine Prijepolje usvojila je izveštaj o poslovanju u 2017. jedinog javnog preduzeća čiji je osnivač, a postala je praksa da se o JKP“Lim“ barem tromesečno razgovara na skupštinskim zasedanjima kako bi se redovno pratili svi detalji koji utiču na stanje u preduzeću koje je od vitalnog značaja za svaku lokalnu samoupravu i njene građane. Zato je i JKP“Lim“ stalno u fokusu, a rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu izazivaju respekt.

Direktor JKP“Lim“ Enis Memišahović kaže da je 2017.godina bila sigurno najteža godina u istoriji ovog preduzeća.

-Kažem to zato što su prošle godine sve obaveze preduzeća dostigle vrhunac, odnosno svi rokovi su isticali, a bila je i jedna od najtežih i najhladnijih zima koje se pamte, što je otežalo dodatno rad svih jedinica preduzeća. Uz sve to, bila je više dana blokirana i deponija u Stanjevinama. Iz svega smo uspeli da izađemo i da smanjimo obeveze sa 90 na 35 miliona dinara, kaže Memišahović.

Od spomenutih 35 miliona dinara, koliko su finansijske obaveze u ovom trenutku, dominira dug prema robnim rezervama za isporučeni mazut za proteklu grejnu sezonu, što je posledica dugogodišnjeg prenošenja dugova za energente iz sezone u sezonu. Naime, od tih 35 miliona dinara, 6 miliona dinara JKP“Lim“ ima obaveze prema drugim dobavljačima,a sve ostalo je za mazut. Memišahović veruje da će dobar deo duga vratiti do početka nove grejne sezone, da će naplata biti efikasnija, a na redu je i ulaganje u remont tri kotlarnice na mazut, u vrednosti od 2,5 miliona dinara, a sredstva je opština već obezbedila.

-I pored tog teškog stanja u 2017.godini obezbedili smo, u saradnji sa opštinom, sredstva za završetak radova na vodovodu u Lukama koji je ove godine u funkciji, projekat za rekontrukciju postrojenja za preradu vode na Seljašnici,a puštena je u rad i fabrika vode u Brodarevu. Veoma važan je i projekat za zamenu cevovoda. Svi ti projekti su u toku i dobar deo radova je već izveden. Sredstva za investicije su od Vladine kancelarije za javna ulaganja. Najbitnija je stvar da je posle mnogo godina preduzeće oslobođeno kredita. To znači da nema obaveza prema bankama i ne plaća više kamate, kaže Memišahović.

Možda zvuči „sitno“ ali i obezbeđivanje samo dva „osnovna sredstva za rad“ je od ne malog značaja za funkcionisanje komunalnih službi. Tako je posle 3 godine osposobljeno vozilo za čišćenje septičkih jama,a od Beogradskog zelenila dobijen je traktor sa priključnim mašinama za posipanje soli i košenje.

2

 

Prošlo je pola 2018.godine. Planovi?

-U 2018.godinu ušli smo sa planom da sve obaveze koje imamo prema dobavljačima na vreme servisiramo što se ostvaruje prethodnih meseci. Planiramo da nabavimo vozilo za održavanje rasvete, ako dobijemo podršku opštine. Radi se više projekata, a među njima je pri kraju projekat rezervoara na Pušini. U toku je izrada projekta vodovoda za Miosku, novog sekundarnog vodovoda za neselje prema hidrocentrali u Seljašnici, rekonstrukciju sekundarne mreže u Lukama, zamene cevi na mostu u Grobnicama sa prelazom prerađene vode. Veoma je važno da imamo gotove projekte kako bi mogli da konkurišemo za donatorska sredstva.

Svakako je najvažnija komunalna vest stigla sa nivoa Vlade Srbije, a vezana je za rešavanje problema više deponija, među kojima je i prijepoljska.

Vlada je donela odluku da se transfer stanica gradi na području opštine Nova Varoš, a da se smeće odvozi na deponiju Duboko u Užicu. Sada sve zavisi od lokalnih samouprava koje treba da ulože sredstva za stavljanje u funkciju transfer stanice.

Da li se mogu iskoristiti sredstva Vlade Slovenije koja su bila namenjena upravo za izgradnju transfer stanice za potrebe prijepoljske opštine? Odnosno, da 800.000 evra koje je svojim budžetom za ovu godinu predvidela Vlada Slovenije bude naš ulog u investiciju transfer stanice za četiri opštine?

-Ostaje otvorena mogućnost da sredstva ne propadnu i da se usmere ispred naše opštine u izgradnju transfer stanicu. Koliko sam informisan, predsednik opštine Dragoljub Zindović razgovara na tu temu. Ono što je dobro je da je Vlada Srbije na sebe preuzela rešavanje najkompleksnijeg problema ne samo kad je reč o našoj opštini i što Vlada Srbije stoji iza ovoga i što su sve opštine koje imaju sličan problem zajedno usmerene da ga rešavaju. Kako stoji u odluci, međusobna prava i obaveze u zajedničkom obezbeđivanju i organizovanju upravljanja otpadom uređuju se sporazumom skupština opština, a realizaciju sporazuma pratiće Ministarstvo za zaštitu životne sredine. To će olakšati i našoj opštini da konačno zatvorimo smetlište u Stanjevinama. Koliko će sredstava biti uloženo zavisiće od odabranog rešenja. Ni vlada, ni opštine nemaju budžetirana sredstva za ovo, pa će se o obezbeđivati od naplate komunalnih usluga, a detalji će biti jasnije određeni u narednom periodu. A dok se sve to ne reši? Pa, mi ćemo i dalje „trpati“ smeće u Stanjevinama, kaže Enis Memišahović.

Bitna vest za Prijepolje je da je Ministarstvo za energetiku odabralo stručnog konsultanta za implementaciju projekta izgradnje toplane na biomasu. Realno je da radovi počnu čak i u ovoj godini, odnosno čim bude usvojen Detaljni plan regulacije za Šehovića Polje.

I ono što smo ostavili za kraj, a što ni malo nije manje važno za JKP“Lim“ je da je direktor uputio još jedan zahtev Vladi Srbije da odobri zapošljavanje 12 radnika na privremenim i povremenim poslovima i očekuje se da stigne zvanični odgovor kako bi se raspodelili u vodovodu i održavanju gradske čistoće. Naime, od 134 radnika, koliko ih je bilo pre dve godine, u JKP“Lim“ rade trenutno 123 ali su deficitarni upravo oni na „operativnim“ poslovima.

 

Izvor: List "Polimlje"

Pročitano 9811 puta
Prijava kvarova
Pošalji te prijavu kvarova direktno sa portala. Popunite odgovarajuća polja i neko će vas uskoro kontaktirati.

 

Pratite nas na Facebook-u

Korisni linkovi

opstina

banner1

Najnoviji članci