„Strugovi“ pred Vladom Republike Slovenije

Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Opština Prijepolje je početkom sedmice uputila zahtev Vladi Republike Slovenije za odobravanje sredstava u vrednosti od milion evra, pošto je jedna slovenačka firma obišla lokaciju u Strugovima i zainteresovana je da obavi radove na izgradnji transfer stanice za komunalni otpad po evropskim standardima važećim u ovoj oblasti

Rešavanje pitanja deponije otpada u prijepoljskoj opštini je najveći komunalni poduhvat koji se već decenijama odlaže zbog mnogih izmena propisa u ovoj oblasti na nivou države što je, u dobroj meri, odložilo započetu izgradnju Regionalne deponije za četiri opštine kako je to planirano pre desetak godina i u šta su uložene desetine miliona evra.

Na sednici Skupštine oštine Prijepolje početkom oktobra, doneta je Odluka o određivanju lokacije za transfer stanicu na kojoj bi se obavljalo skladištenje i selektovanje otpada. Reč je o lokaciji u Strugovima za koju je još 1992.godine urađena projektna dokumentacija.

Tokom proteklih petnaestak dana tekle su intenzivne aktivnosti opštinskog rukovodstva kako bi se obezbedila sredstva da se parcela u Strugovima adaptirala i prema rečima predsednika opštine Dragoljuba Zindovića moglo bi se sa većom dozom optimizma već sada pristupiti ovom problemu.

-Jedna slovenačka firma pokazala je interesovanje za naš problem i njeni predstavnici obišli su lokaciju u Strugovima i smatraju da se na tom prostoru može obezbediti funkcionisanje transfer stanice koja bi, uz prateću opremu, bila urađena po važećim evropskim propisima i time bi predstavljala sabirno mesto za selektovanje i odlaganje otpada. Iskoristili smo tu činjenicu i poslali odmah zahtev Vladi Republike Slovenije koja je spremna da ulaže u takve projekte. Ukoliko dobijemo „zeleno svetlo“ mogli bi očekivati donaciju od milion evra, kaže Zindović.

Da li će Vlada Republike Slovenije prihvatiti da finansira realizaciju projekta znaće se već do kraja ove godine, a ukoliko sredstva budu odobrena, Prijepolje bi moglo dobiti transfer stanicu za privreno odlaganje otpada po sitemu ključ u ruke, već na proleće.

 

Pročitano 27605 puta

Korisni linkovi

opstina

Najnoviji članci