• JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA BUDUĆNOST GRADA
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA LEPŠI IZGLED NAŠE OPŠTINE
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ČISTE ZELENE POVRŠINE
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA BLISTAVOST TRGOVA I ULICA
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  UREDJENJE KEJA

UPRAVLJANJE VODAMA I OTPADOM

* Skupljanje, prečišćavanje i distribucia vode.
* Uklanjanje otpadnih voda.
* Snabdevanje parom i klimatizacija.
* Sakupljanje otpada koji nije opasan.
* Tretman i odlaganje otpada koji nije opasan.
* Ponovna upotreba razvrstanih materijala.
* Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom.

Izgradnja i sanacija

* Postavljanje električnih instalacija.
* Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema
* Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom.
* Rušenje objekata

OSTALE DELATNOSTI

* Trgovina na veliko ostalim poluproizvodima.
* Trgovina na veliko otpacima i ostacima.
* Drumski prevoz tereta.
* Upravljanje ekonomskim subjektom.
* Usluge ostalog čišćenja.
* Usluge uređenja i održavanje okoline.
* Pogrebne i srodne delatnosti.
Javne nabavke
Pogledajte tekuće javne nabavke JKP Lim Prijepolje
Obaveštenja
Pogledajte obaveštenja JKP Lim Prijepolje

 

JKP Strategija

Sistem daljinskog grejanja
U opštini ne postoji gasovod,dok je centralnim etažnim grejanjem pokriveno 2.594 stambena ob...
24h Dežurna služba
Pojedini radovi hitnih intervencija (pucanje cevi, zagušenje kanalizacije, zaglavljivanje u l...

Pogledajte novosti !

Tri meseca posle zatvaranja Stanjevina: NOVI I STARI PROBLEMI

Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

„Svakoga dana do Dubokog Potoka odvozi se od 10 do 15 tura komunalnog otpada. Potrošnja goriva je uvećana za 30 odsto. Očekuju se dve nove smećare ali problem je mali broj radnika i nesavesno ponašanje građana“, kaže v.d.direktora JKP“Lim“ Dževad Beganović

Zahvaljujući energičnom zalaganju opštinskog rukovodstva, posle višegodišnje eksploatacije lokacije, smetlište u Stanjevinama, kao privremena prijepoljska deponija zatvoreno je od 20.novembra prošle godine. Od tada, u skladu sa dogovorima susednih opština koje su vezane obavezom da reše zajednički pitanje deponovanja smeća kroz izgradnju Regionalne transfer stanice i posredovanjem nadležnog ministarstva, JKP“Lim“ komunalni otpad sa područja prijepoljske opštine odvozi na privremenu lokaciju u Druglićima.

Da li je ovo rešenje donelo neko pomake, da li su prevaziđeni neki višegodišnji problemi, da li ima novih, razgovarali smo sa vršiocem dužnosti direktora JKP“Lim“ Dževadom Beganovićem. Kao dugogodišnji rukovodilac radnom jedinicom koja se bavi ovim poslovima, detaljno je upućen u sve probleme i teškoće sa kojima se susreće preduzeće, radnici ali i građani.

-Svakako da ovo rešenje oduzima vreme jer je veća udaljenost, odnosno do Dubokog Potoka je 15 kilometara u jednom pravcu. Dnevno se vozi od 10 do 15 tura. No, ne treba zanemariti da mi komunalni otpad vozimo i iz Brodareva, pa je to i po 80 kilometara po turi, kaže na početku razgovora Beganović.

Logično je pitanje koliko je uvećana potrošnja goriva u ovim novim uslovima? Šta se promenilo u organizaciji?

-Potrošnja goriva je uvećana za 30 odsto. Takođe je poznato i da su naša vozila uglavnom u lošem stanju. No, u organizacionoj šemi se nije mnogo promenilo. Ipak, do Brodareva ne možemo, kao ranije, voziti dva puta, pa kombinujemo sa odvoženjem otpada iz Ivanja i Velike Župe. Poštujemo opštinsku odluku kojom je određena i dinamika iznošenja smeća. Da podsetim, šest puta tokom sedmice se prazni otpad sa javnih površina.

Sudeći po izgledu javnih površina, posebno tamo gde su postavljeni kontejneri, građani vam ni malo ne olakšavaju posao, iako je bilo apela, pošto se kabasti otpad ne može odvoziti na novu deponiju, niti onaj otpad koji nije komunalni?

-To je baš tako. Građani nam otežavaju posao neodgovornim bacanjem smeća na sve strane, na svako mesto gde auto može da se zaustavi. Najkritičnije je kod „Svetlosti“ i u Vinogradu. Baca se i dalje sve, šut nam je najgori ali i zeleni otpad iz bašta. To nam znatno usporava rad. Ipak, iako to nije komunalni otpad i nismo u obavezi uopšte da taj otpad uklanjamo, mi to činimo svakodnevno. Znajući to, građani se ne obaziru na upozorenja. Zato smo doneli odluku da pokušamo da to promenimo u saradnji sa komunalnom inspekcijom, kako bi se nesavesni kaznili. Jednostavno, ko god prijavi nesavesnog građanina komunalnoj inspekcji, imaće određene komunalne benefite. To je jedini način da sve ovo prekinemo jer je postalo neizdrživo. Postalo je svakodnevna praksa da se pepeo izručuje na trotoare ili pored kontejnera što je neshvatljivo. To je novija pojava. Svaki dan moramo odvojiti nekoliko radnika da utovaraju pepeo koji odvozimo našim vozilima iako su za to predviđene kante koje treba da ima svako domaćinstvo i koje mi iznosimo redovno, kaže Beganović.

Stanjevine su zatvorene. Šta su sledeći koraci?

-Ova lokacija je zatvorena i fizičke prepreke sprečavaju da se ovde lageruje novo smeće. Mada to ne sprečava neke ljude da sada otpad doteruju kraj magistralnog puta. To je takođe neshvatljivo ponašanje. Mi očekujemo javnu nabavku koja će omogućiti početak radova na sanaciji i rekultivaciji Stanjevina. Ono što je dobro je da je umanjen klanički otpad. Na tome smo insistirali, reagovala je inspekcija i oni koji se bave mesom zbrinjavaju otpad na adekvatan način kako je to propisano. Međutim, divlje deponije se ne smanjuju. Jednostavno su svuda, iza svake krivine, u svim potocima. Registrovali smo 150 smetlišta ili divljih deponija u našoj opštini.

Problemi sa nedostatkom radnika se nastavljaju?

-Nemamo kadra. U našem preduzeću je 110 stalno zaposlenih, a 53 je prosek godina. Nedostaje nam stručnog kadra, nemamo mašinskih inženjera, nemamo vodoinstalatera, nemamo ekonomista, a nema načina da ih zaposlimo. Gradskoj čistoći stalno treba radnika, ljudi zbog specifičnosti posla, često idu na bolovanja, korona virus je još više otežao situaciju. Imali smo 16 radnika koji su bili u izolaciji ili na bolničkom lečenju zbog epidemije. Baš je težak period, pa se snalazimo dnevno.

Skorašnji planovi?

-Nabavka jedne nove smećare iz naših sredstava, a očekujemo da stigne i jedna kao donacija Beograda. To će popraviti kvalitet usluge. Planiramo i auto čistilicu, odnosno mašinu koja briše ulicu. No, to će zahtevati da se reši problem nepropisnog parkiranja vozila na području grada, kako bi ta mašina mogla da se koristi i valjano obavlja posao, kaže vršilac dužnosti direktora JKP“Lim“ Dževad Beganović.

 

Izvor: List "Polimlje"

Pročitano 10211 puta
Prijava kvarova
Pošalji te prijavu kvarova direktno sa portala. Popunite odgovarajuća polja i neko će vas uskoro kontaktirati.

 

Pratite nas na Facebook-u

Korisni linkovi

opstina

banner1

Najnoviji članci