• JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA BUDUĆNOST GRADA
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA LEPŠI IZGLED NAŠE OPŠTINE
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ČISTE ZELENE POVRŠINE
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  ZA BLISTAVOST TRGOVA I ULICA
 • JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  JKP "LIM" PRIJEPOLJE

  UREDJENJE KEJA

UPRAVLJANJE VODAMA I OTPADOM

* Skupljanje, prečišćavanje i distribucia vode.
* Uklanjanje otpadnih voda.
* Snabdevanje parom i klimatizacija.
* Sakupljanje otpada koji nije opasan.
* Tretman i odlaganje otpada koji nije opasan.
* Ponovna upotreba razvrstanih materijala.
* Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom.

Izgradnja i sanacija

* Postavljanje električnih instalacija.
* Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema
* Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom.
* Rušenje objekata

OSTALE DELATNOSTI

* Trgovina na veliko ostalim poluproizvodima.
* Trgovina na veliko otpacima i ostacima.
* Drumski prevoz tereta.
* Upravljanje ekonomskim subjektom.
* Usluge ostalog čišćenja.
* Usluge uređenja i održavanje okoline.
* Pogrebne i srodne delatnosti.
Javne nabavke
Pogledajte tekuće javne nabavke JKP Lim Prijepolje
Obaveštenja
Pogledajte obaveštenja JKP Lim Prijepolje

 

JKP Strategija

Sistem daljinskog grejanja
U opštini ne postoji gasovod,dok je centralnim etažnim grejanjem pokriveno 2.594 stambena ob...
24h Dežurna služba
Pojedini radovi hitnih intervencija (pucanje cevi, zagušenje kanalizacije, zaglavljivanje u l...

Pogledajte novosti !

TRANSFER STANICA KAO ZELENA REALNOST - SLUŽBENA POSETA SLOVENIJI I ISKUSTVA OKO PROBLEMA SA OTPADOM

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Pošto je Vlada Republike Slovenije odobrila 800.000 evra za projekat izgradnje transfer stanice za komunalni otpad u Prijepolju, predsednik opštine Dragoljub Zindović i v.d. direkora JKP“Lim“ pozvani su da se upoznaju sa primerima tehnoloških rešenja koji su primenjeni u slovenačkim gradovima kad je reč o sakupljanju i recikliranju otpada i rešavnju problema otpadnih voda u skladu sa evropskim standardima

 

 

 

Službena poseta Sloveniji predsednika opštine Dragoljuba Zindovića i v.d. direktora JKP“Lim“ Enisa Memišahovića usledila je na poziv kompanije „Hidroinženiring d.o.o“ sa sedištem u Ljubljani koja je jedna od najrespektabilnijih kad je reč o izradi i realizaciji projekata vezanih za zaštitu životne sredine.

Predstavnici ove kompanije, koja trenutno radi na realizaciji više projekata na području regiona ali i zemalja istočne Evrope, posetili su Prijepolje krajem prošle godine kako bi procenili situaciju i mogućnosti lokacije u Strugovima i dali mišljenje da li postoje uslovi da se na ovoj opštinskoj parceli izgradi savremena transfer stanica za komunalni otpad i tako počne rešavati jedan od najvećih problema prijepoljske opštine, a to je nedostatak prostora za deponovanje smeća. Na osnovu onog što su videli, slovenački stručnjaci procenili su da je lokacija kvalitetna, da ne bi bila ni na koji način ugrožena okolina, da je blizu puta, što joj daje funkcionalne prednosti, a udaljena od naseljenih mesta i vodotoka. Zahvaljujući toj pozitivnoj proceni i preporuci kompanije koja ima visok rejting i reference u ovoj oblasti, prijepoljska opština je odmah konkurisala za sredstva koja se preko Centra za Međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije dodeljuju za projekte iz oblasti ekologije. Vlada Republike Slovenije je podržala ovaj projekat i odobrila 800.000 evra koje je budžetom predvidela za narednu godinu i koja tokom 2018.godine treba da budu i realizovana. To je gotovo polovina sume koja je neophodna, za izgradnju transfer stanice u prijepoljskoj opštini.

 

 

 

Iskustva Slovenaca su velika kad je reč o rešavnju jednog od najvećih globalnih problema, a to je pitanje komunalnog otpada i otpadnih voda, kako bi se zaštitila životna sredina, a realizacija impresivna kad je reč o nekim rešenjima koja se mogu videti u slovenačkim mestima. Direktor kompanije „Hidroinženiring“ inženjer Boris Savnik sa saradnicima organizovao je posetu Sloven Gradecu i Hrastniku gde se nalaze transfer stanice, odnosno centri sa odlaganje i preradu otpada što će doprineti da se odaberu najefikasnija rešenja za našu opštinu.

Zahvaljujući interesovanju predsednika opštine Prijepolje Dragoljuba Zindovića i ljubaznosti čelnih ljudi slovenačke kompanije, omogućen je i susret sa vrhunskim poznavaocem ove oblasti gospodinom Valterom Nemecom koji je preneo svoja znanja vezana za najfunkcionalnija rešenja, tenološki isplativa, uz adekvatnu primenu selektovanja otpada.

 

 

 

Na sastanku predsednika opštine Dragoljuba Zindovića i v.d. Enisa Memišahovića sa direktorom Centra sa Međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) Gašper Ježom i rukovodstvom i inženjerima kompanije „ Hidroinženiring d.o.o“ sagledane su realne potrebe Prijepolja, najneophodniji tehnološki sistem koji bi funkcionisao u okviru transfer stanice što bi doprinelo realizaciji prve faze već tokom naredne godine. Slovenački tim je izrazio spremnost da pomogne u svakom segmentu da se na najjeftiniji i najfunkcionalniji način dođe do optimalnog rešenja i ispune svi standardi jer bi slovenački stručnjaci učestvovali u nadzoru svake faze i opreme koja mora pratiti evropske tehnološke standarde. Spremnost da se pomogne, uz izuzetnu transparentnost i razmatranje svakog detalja, učinili su ovaj susret korisnim i konkretnim.

 

4

 

-Smatram da su naše šanse da realizujemo projekat izgradnje transfer stanice na lokaciji u Strugovima zaista objektivne i posle svih ovih konkretnih saznanja na terenu i pomoći kroz primere i iskustvo koje imaju partneri iz Slovenije, mi se kao opština, odnosno najodgovorniji u našoj lokalnoj samoupravi moramo maksimalno angažovati da sada obezbedimo svu dokumentaciju kako bi ovaj komunalni objekat bio izgrađen po svim propisima, kazao je predsednik opštine Dragoljub Zindović. On je, takođe naglasio da očekuje da novoformirano Ministarstvo za ekologiju Vlade Republike Srbije reagije pozitivno, da se što pre obezbede adekvatne saglasnosti jer su slovenački partneri pokazali veliku želju da pomognu čak i kod obezbeđivanja novih donacija, zahvaljujući svojim kontaktima i referancama u ovoj oblasti što je ohrabrujuće i pruža mogućnost da se nastupi efikasno i da se pitanje svih pitanja u prijepoljskoj opšini počne rešavati već narednih meseci, a Stanjevine postanu samo „ružna uspomena“ za sve nas.

 

Izvor: List "Polimlje"

Pročitano 17876 puta
Prijava kvarova
Pošalji te prijavu kvarova direktno sa portala. Popunite odgovarajuća polja i neko će vas uskoro kontaktirati.

 

Pratite nas na Facebook-u

Korisni linkovi

opstina

banner1

Najnoviji članci