Nesanitarna deponija “Duboki Potok” dobija čuvara i video nadzor

Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

 

Održavanje i saniranje nesanitarne deponije "Duboki Potok" u Druglićima, koje je do juna u nadležnosti JKP "Lim", zahtevalo je raspisivanje javne nabavke, vredne oko 4.5 miliona dinara, koju je objavilo JKP "Lim". Na sastanku predsednika opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš i direktora javnih komunalnih preduzeća dogovoreno je da se na zajedničkoj deponiji angažuju radnici na dežurstvu, kao i da se ugradi rampa za kamione i kamera za video nadzor.

Zajednička lokacija za odlaganje komunalnog otpada opština Priboj i Nova Varoš, nesanitarna deponija “Duboki Potok” u Druglićima, od novembra 2020. godine je lokacija na koju i opština Prijepolje deponuje svoj otpad, nakon zatvaranja deponije Stanjevine. Od tada, značajno su se uvećale količine komunalnog otpada koji se svakodnevno ovde odlaže, što zahteva i veći rad na održavanju deponije. Upravo je to bila tema sastanka u opštini Priboj, kome su prisustvovali predsednici opština i direktori komunalnih preduzeća.

Željko Ječmenica direktor JKP “Usluga” Priboj kaže da će od petka na deponiji da bude obezbeđeno stalno prisustvo ljudi, dok će biti postavljena rampa na ulazu, koja će se zaključavati na kraju radnog dana i video nadzor. Cilj je da se spreči nelegalno dopremanje otpada. Održavanje je do 30. juna u nadležnosti JKP “Lim”, zatim do septembra JKP “Usluga i nakon toga JKP “3.septembar”.

Nove sigurnosne mere trebalo bi da spreče nelagalno odlaganje na ovu lokaciju pojedinaca, kao i njeno paljenje koje je relativno često. JKP “Lim” je raspisalo javnu nabavku za održavanje i saniranje deponije Duboki Potok, koju je ovo preduzeće već presulo sa 3.000 kubika zemlje kako bi moglo da funkcioniše.
Prostorno ćemo nekih 50 metara širiti telo deponije uz postojeći potok. Materijal koji je tu viška pravo ćemo presuti na deponiju. Rok za ove radobe je 20 dana od uvođenja u posao – ističe Dževad Beganović, v.d. direktora JKP “Lim” Prijepolje.

Direktorka JKP “3.septembar” Nova Varoš Suzana Šuljagić smatra da je proširenje deponije neophodno dok se ne uradi transfer stanica.
Nije lako obezbediti održavanje, potrebne su teške mašine, a moraćemo i radnike da obezbedimo na čuvanju – ističe ona i dodaje da su svi svesni značaja rešavanja ovog problema i ekološkog uticaja na životnu sredinu.

O procenama koliko se tona otpada svakodnevno ovde deponuje, direktori komunalnih preduzeća nisu mogli da daju preciznu informaciju, ali je činjenica da opština Prijepolje ima veće količine od druge dve opštine zajedno. Uporedo sa održavanjem ove deponije, opština Prijepolje realizuje projekat rekultivacije deponije Stanjevine i učestvuje u izgradnji transfer stanice “Banjica” u Novoj Varoši, odakle bi, za dve godine, recikliran otpad trebalo da krene put užičke deponije “Duboko”.

 

                                                                                                                                                                                                                                                        Izvor: Foruminfo.rs

Pročitano 9640 puta

Korisni linkovi

opstina

Najnoviji članci